Brazilian jiu jitsu

Brazilian jiu jitsu στο Περιστέρι


 Zίου Zίτσου ή τζουτζούτσου; Όπως κι αν το προφέρεις μάθε γιατί πρέπει να το δοκιμάσεις!


Το Brazilian Jiu Jitsu είναι κάτι περισσότερο από ένα άθλημα. Είναι κάτι περισσότερο από μια πολεμική τέχνη. Είναι ένας τρόπος για να αλλάξεις τη ζωή σου.

Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1920, όταν ο Μιτσούο Μαέντα, ένας από τους καλύτερους μαθητές του ιδρυτή του Τζούντο Τζίγκορο Κάνο, επισκέφθηκε τη Βραζιλία. Εκεί δέχτηκε τη βοήθεια του Γκαστάο Γκρέϊσι και γεννήθηκε το Γκρέισι Ζίου Ζίτσου. Το 1990, ο Ρόριον Γκρέισι καθιέρωσε τη διοργάνωση Ultimate Fighting Championship – U.F.C. Στο πρωτάθλημα αυτό υπήρχε η επικράτηση του καλύτερου αθλητή και στιλ. Έτσι, τα ΜΜΕ έκαναν το Βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου γνωστό σε όλον τον κόσμο

 

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά

Επειδή ο πρωταρχικός σκοπός ήταν η αυτοάμυνα δίνει βάρος στις τεχνικές εδάφους, σε submissions κλειδώματα αρθρώσεων, ακινητοποιήσεις, πνιγμούς κ.λπ., ενώ δίνει λιγότερο έμφαση στις ανατροπές, σε αντίθεση με το Τζούντο. Επίσης προωθεί  την προπόνηση, με ή χωρίς το παραδοσιακό ένδυμα λευκή, μπλέ, μαύρη ή κόκκινη φόρμα τύπου Τζούντο -η λεγόμενη τζουντόγκι-, και την εξάσκηση για αγώνες Mixed Fight. Περιλαμβάνει πολλές τεχνικές από τζούντο και πάλη. Έπίσης υπάρχουν πολλά  takedowns (ρίψεις), με χρήση της βάσης του σώματος (γοφούς και ώμους). Τα submissions  έχουν δύο κατηγορίες: τα joint locks δηλαδή κλειδώματα αρθρώσεων και τα chokes, λαβές πνιγμού. Ο κύριος σκοπός στο Brazilian Jiu-Jitsu είναι η κυριαρχία σε μεγαλόσωμους αντιπάλους αναγκάζοντάς τους να δηλώσουν tap out.

Γιατί να το δοκιμάσεις

Ξέχνα όλα τα burpees και τα squat που κάνεις στο Muay Thai (Ταυλανδέζικη πυγμαχία). Ξέχνα τη στάση του Πολεμιστή στη γιόγκα. Το βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου θα σε κάνει να δεις το άθλημα αλλιώς, αν η πάλη εδάφους και γενικότερα οι λαβές σου φαίνονται συναρπαστικά.

1 Θα φτιάξεις σώμα: Όσοι έχουν ασχοληθεί με το βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου υποστηρίζουν ότι έχουν χάσει βάρος, έχουν αποκτήσει περισσότερη ευελεξία, έχουν αποκτήσει περισσότερη δύναμη και γενικά έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση. Το Βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου αλλάζει το σώμα σου αλλά αυτό που θα σου προσφέρει είναι ότι θα αποκτήσεις συνειδητότητα για το σώμα σου. Αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση του σώματος, τη δύναμη και την κινητικότητα θα δεις να αυξάνεται και η συνολική σου υγεία.

2 Θα βάλεις μυαλό: Εκτός από το σώμα η ψυχική σου υγεία επίσης θα βελτιωθεί. Και αυτό γιατί η διαδικασία της εκμάθησης μιας τεχνικής απαιτεί και την ενεργοποίηση του πνεύματος όχι μόνον του σώματος. Για να μάθεις μια τεχνική πρέπει να την μελετήσεις, στη συνέχεια να την εξασκήσεις, ξανά και ξανά, για να την εφαρμόσεις σωστά. Αυτό εξασκεί και τον εγκέφαλό σου, ενεργοποιεί τους νευρώνες και δημιουργεί νέες συνάψεις.

 3 Θα σώσεις τη ζωή σου ή τη ζωή κάποιου άλλου: Ως σύστημα αυτοάμυνας μπορεί να σε βοηθήσει. Εκτός από τα οφέλη για την υγεία, σου διδάσκει πολύ σημαντικές τεχνικές αυτοάμυνας, που μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις έναν επιθετικό αντίπαλο.

4 Θα νιώσεις ελευθερία κινήσεων: Παλεύεις χωρίς όρους, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

5 Θα αναπτύξεις νέες τεχνικές: Θα συμπληρώσεις τις γνώσεις σου με κάποιες πιο «ψαγμένες» τεχνικές εδάφους.

6 Θα κάνεις καλό στην καρδιά σου: Είναι μια σημαντική καρδιαγγειακή άσκηση που προάγει την καλή γενική υγεία.

7 Θα γίνεις σούπερ ισορροπιστής: Συμβάλλει στη συνολική σταθερότητα και ισορροπία.

8 Θα μάθεις να κάνεις υπομονή: Θα εξασκηθείς στο να είσαι ήρεμος υπό πίεση. Λίγο το έχεις;

9 Θα λύνεις προβλήματα: Μαθαίνοντας τις περίπλοκες τεχνικές Ζίου-Ζίτσου θα σε βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων της κριτικής σκέψης.

10 Είναι για όλους: Μπορούν να το δοκιμάσουν όλοι, ανεξάρτητα από την ηλικία και το φύλο.

11 Είναι ένα δυναμικό μαχητικό άθλημα.


  Η ιστορία του Βrazilian Jiu-Jitsu ξεκινάει το 1917, όπου ο Ιάπωνας Μιτσούγιο Μαέντα, μαθητής του ιδρυτή του Τζούντο, Τζίγκορο Κάνο, δίδαξε την τέχνη του στον Carlos Gracie. Ο Μαέντα, ο οποίος είχε φύγει από την Ιαπωνία το 1904 για να επισκεφτεί πολλές χώρες στην πορεία του, όταν έφτασε στη Βραζιλία, το 1914, δίδασκε την τέχνη του χρησιμοποιώντας τον όρο Τζου Τζούτσου (Ζίου Ζίτσου, όπως είναι γνωστότερο στη Δύση). Ο Μaeda προσπάθησε να οργανώσει μια Ιαπωνική αποικία στην Βραζιλία και πολιτικά τον βοήθησε ο Gastao Gracie. Ο Maeda για να τον ευχαριστήσει αποφάσισε να διδάξει την τέχνη του στον μεγάλο γιο του Gastao, τον Carlos Gracie. Το 1921, η οικογένεια Gracie μετακόμισε στην Πόλη του Ρίο Ντε Τζανέιρο, όπου ο Carlos, σε ηλικία 17 ετών περίπου, άρχισε να διδάσκει ότι είχε μάθει στα αδέλφια του Gastao, Horhe και Οsvaldo. 

 

 

Ο Helio (μικρός αδελφός του Carlos) ουσιαστικά έμαθε βλέποντας τα αδέλφια του να προπονούνται, δεδομένου ότι δεν του επέτρεπαν να ασκηθεί, λόγω διαφόρων προβλημάτων υγείας.  Ο Helio, όμως, ξεπέρασε τα όποια προβλήματα είχε, άρχισε να προπονείται και μετέπειτα να διδάσκει, μέχρι που έφτασε μάλιστα να γίνει ο κύριος εκπαιδευτής της σχολής. Εκείνη την περίοδο, ανακοίνωσε στα αδέλφια του για την ύπαρξη των αλλαγών που έκανε στο στυλ ιδιαίτερα στην μάχη εδάφους, καθώς και για τον διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας που πλέον εφάρμοζε. 

Ήταν ένας πολύ αδύναμος σωματικά άνθρωπος και γρήγορα κατάλαβε ότι για να χρησιμοποιήσει πολλές τεχνικές του Ju-Jutsu έπρεπε να καταβάλει μεγάλη δύναμη, έτσι λοιπόν άρχισε να προσθέτει νέες τεχνικές και να αφαιρεί ότι δεν ήταν λειτουργικό και χρειαζόταν δύναμη. Ο Ηelio Gracie έγινε πολύ γνωστός στην Βραζιλία για την συμμετοχή του και τις νίκες του σε αγώνες χωρίς όρους ενάντια σε βαρύτερους και δυνατότερους αντιπάλους που ήταν ασκούμενοι σε διάφορα μαχητικά στυλ και πολεμικές τέχνες. Για τις επιτυχίες του σε αγώνες χωρίς όρους, ο Helio παρασημοφορήθηκε και θεωρήθηκε ήρωας στην Βραζιλία, ενώ το μαχητικό στυλ της οικογένειας του απέκτησε την δική του ταυτότητα ως Gracie Jiu-Jitsu γνωστό τα τελευταία 20 χρόνια και ως Brazilian Jiu-Jitsu. 

O Helio Gracie απέκτησε 9 παιδιά στην ζωή του, τα οποία μεγάλωσαν στον κόσμο του Gracie Jiu-Jitsu και μερικά από αυτά καθώς και μαθητές τους, έγιναν από τους πιο γνωστούς δασκάλους στον κόσμο με πολλές επιτυχίες σε αγώνες Mixed Fight-(MMA), φέρνοντας μεγάλες αλλαγές στον κόσμο των Πολεμικών τεχνών τα τελευταία 20 χρόνια.